4 oplossingen voor lead-lekkage
4 oplossingen voor lead-lekkage

In een eerder artikel schreven wij al dat organisaties gemiddeld met 7% meer leads in contact zouden kunnen komen. Bij de meeste bedrijven lukt dat alleen niet. De oorzaak hiervan is dat warme leads weglekken naar de concurrent. Dit relatief onbekende probleem heet lead-lekkage. In dit artikel lees je hoe dit probleem ontstaat, én welke oplossingen bedrijven hiervoor gebruiken.

Zo ontstaat lead-lekkage

Lead-lekkage betekent dat warme leads alsnog jouw website verlaten en overstappen naar je concurrent. En weet je wie je warmste leads zijn? Dat zijn de leads die op je website zitten en je willen bellen, in plaats van online te converteren. In de praktijk blijkt dat deze leads al ver in de klantreis zijn. Maar waarom verlaten ze dan alsnog jouw website, terwijl ze op het punt staan te converteren? Vaak gaat dat als volgt:

  1. De lead wil bellen met jouw bedrijf, maar de telefoon wordt niet opgenomen. Omdat het bedrijf gesloten is, of omdat de bereikbaarheid niet optimaal is.
  2. De lead besluit om later opnieuw te bellen, maar vergeet dit.
  3. In plaats daarvan googelt de lead opnieuw op jouw product of dienst, en komt vervolgens terecht bij een concurrent die op dat moment toevallig bovenaan staat.

Je ziet: zo simpel kan het gaan. Op het ene moment heb je een warme lead op je website, maar voor je het weet, belandt deze bij de concurrent.

Mogelijke oplossingen voor lead-lekkage

Maar nu het goede nieuws, want voor bijna ieder probleem bestaat wel een oplossing. De vraag is alleen of de oplossingen die bedrijven momenteel voor lead-lekkage gebruiken, wel zo effectief zijn.

Neem bijvoorbeeld een chatbot. In theorie zou die alles moeten kunnen wat een mens van vlees en bloed ook kan. Maar hier kleven twee grote nadelen aan: de meeste chatbots zijn nog lang niet zover dat ze volwaardige en professionele gesprekken kunnen voeren. Op veel vragen weten ze het antwoord niet. En daarbij voelt een chatbot toch vaak onpersoonlijk.

Een terugbelformulier op je website lijkt een goede oplossing. Leads kunnen hierin hun telefoonnummer invullen, en soms ook een gewenst moment om teruggebeld te worden. Maar de schokkende realiteit is dat deze formulieren vaak niet opgevolgd worden, of er wordt gebeld op een moment dat niet uitkomt voor je lead.

Er zijn ook bedrijven waarbij je buiten openingstijden een bandje hoort. Hierop wordt verteld dat het bedrijf gesloten is, en wat de openingstijden zijn, in de hoop dat de lead uit zichzelf wel terugbelt. In de praktijk blijkt dat maar weinig leads ook echt die moeite nemen.

Lead Automation houdt je leads binnenboord

Hierboven las je de oplossingen die bedrijven momenteel vaak gebruiken om leads ook buiten openingstijden aan zich te binden. Die manieren hebben één nadeel met elkaar gemeen: de beschikbaarheid van de lead en de organisatie zijn niet op elkaar afgestemd. De kans dat je dan nog een succesvol gesprek met een lead gaat hebben, is relatief klein. Maar wat werkt er dan wel? Dat is een systeem dat er automatisch voor zorgt dat de lead wordt gebeld op het gewenste tijdstip. En sinds kort bestaat dit systeem ook echt: Lead Automation. Lees er meer over, en laat je overtuigen.

Download whitepaperBezoek Lead Automation

author avatar
Nick Velthuizen