Jij betaalt voor de leads waar je concurrent omzet aan verdient!
Jij betaalt voor de leads waar je concurrent omzet aan verdient!

Je leest het goed. Zet jouw organisatie betaalde marketingcampagnes in? Dan betaal je ook voor leads die uiteindelijk converteren bij je concurrent. Dit fenomeen is niet nieuw, het bestaat al vele jaren, maar bij de meeste bedrijven is dit een probleem waarvan zij zich niet bewust zijn. En dat is zonde! In dit artikel lees je verschillende manieren waarop bedrijven duurbetaalde warme leads kwijtraken.

Warme leads hebben weinig geduld

We beginnen met een belangrijk inzicht. In theorie kunnen leads op verschillende manieren converteren. Bijvoorbeeld op je website, via e-mail, of telefonisch. De meeste marketeers monitoren alleen online conversies op de website. Maar telefonische leads, zijn juist je warmste leads. Zij zijn over het algemeen al verder in de klantreis, en hebben een fors hogere intentie om te converteren. Leads die op jouw website komen, en die je willen bellen, wil je daarom direct aan je bedrijf binden. Maar op verschillende manieren gaat dit vaak fout:

  • Je bedrijf is slecht bereikbaar.
  • De lead wil bellen terwijl je bedrijf gesloten is.
  • De lead heeft online een contactverzoek ingediend, maar deze wordt niet (tijdig) opgevolgd.

Met andere woorden: door een niet optimale bereikbaarheid en een niet optimale leadopvolging loop je veel omzet mis. Leads gaan op zoek naar een concurrent die hetzelfde product, of dezelfde dienst aanbiedt.

Voorbeeld

De automotive is een branche waarin telefonische leads erg belangrijk zijn. Veel proefritten, afspraken en bezoeken  worden namelijk telefonisch ingepland. Maar de beslissing om een proefrit te willen maken, nemen de meeste mensen op een moment dat ze vrij zijn. Over het algemeen is dit ‘s avonds, ‘s ochtends vóór 10 uur, tijdens de lunchpauze of in het weekend. En dit zijn juist de momenten waarop autobedrijven gesloten zijn, of slecht bereikbaar. De volgende situaties doen zich dan vaak voor:

  • De lead neemt zich voor om het bedrijf de eerstvolgende werkdag te bellen. In de praktijk gebeurt dat lang niet altijd. In plaats daarvan gaat de lead opnieuw googelen, en komt dan terecht bij het bedrijf dat op dat moment bovenaan staat.
  • De lead laat op de website een contactverzoek achter. Nu komt het aan op een waterdichte en razendsnelle leadopvolging. Ieder uur dat je er langer over doet om contact op te nemen, hoe kleiner de kans wordt dat de lead bij jou converteert.

Pak lead-lekkage aan

Zoals je ziet raken veel organisaties op deze manier waardevolle leads kwijt. Dit probleem noemen wij lead-lekkage. Het goede nieuws is dat lead-lekkage ook te verhelpen is. Dat begint met meer inzicht in wat lead-lekkage precies is. In dit artikel vertellen we je daar nog meer over.