Marketingspecialist aan het woord: David Verheijde van CRC
Marketingspecialist aan het woord: David Verheijde van CRC

De automotive is één van de branches waar call tracking een hot topic is. Zeker in een uitdagende tijd voor autobedrijven bewijst call tracking extra zijn toegevoegde waarde. En wie kun je daar nu beter over aan de tand voelen dan de Online Marketing Director van het enige Nederlandse full-service reclamebureau dat gespecialiseerd is in de autobranche? We hebben het over David Verheijde van CRC.

Wie zijn CRC en David Verheijde?

CRC is een retail reclamebureau dat inmiddels 20 jaar bestaat. Ontstaan uit de behoefte van de importeur van Volkswagen, Volkswagen Bedrijfswagens, Audi, SEAT en ŠKODA om de autodealers binnen het VAG-netwerk te ontzorgen bij hun lokale marktbewerking en de doorvertaling van de landelijke merkcampagnes naar salesgerichte lokale dealercampagnes.  Van oudsher zijn wij dus erg sterk in de automotive. Daarnaast hebben we de stap naar de franchisebranche gemaakt. De reden dat we deze stap hebben gezet is dat wij geloven in de local hero. Alle kennis en kunde die wij als CRC hebben opgedaan in de automotive, is ook van meerwaarde voor andere franchiseorganisaties. Wij bieden alles onder één dak: van online marketing tot webdevelopment en van concepting tot creatie.

Als Online Marketing Director ben ik bij CRC verantwoordelijk voor de digital marketing, innovatie en voor de aansturing van de marketingafdeling. Daarnaast vind ik het nog steeds leuk om te sparren met relaties over vraagstukken op het vlak van digital marketing en conversieoptimalisatie.”

De aanpak van CRC

Waarom zou een autodealer voor jullie kiezen, en niet voor een allround marketingbureau? David: “Wij weten al 20 jaar hoe je marketing zo optimaal mogelijk inzet in de automotive en in de retail. CRC is in staat om de hele klantreis in kaart te brengen en zelfs een individuele offline sale aan specifieke marketingkanalen te attribueren. Dat is heel uniek in automotive en in franchise. In de 13 jaar dat ik nu in deze branches werk, heb ik het nooit meegemaakt dat een ander bureau ditzelfde op de juiste manier deed. Onze kenmerkende aanpak, die we in de automotive sector ontwikkelden, hanteren wij nu ook voor franchiseorganisaties. Bijvoorbeeld voor een fitnessclub met 29 vestigingen, specifiek voor dames. Daar hebben we zelfs de marketing automation gekoppeld aan CRM. Hierdoor zijn we bijvoorbeeld in staat om EDM’s (persoonlijke e-mails en andere berichten) af te vuren op basis van het aantal workouts dat een klant in een lokale fitnessclub doet. Of op basis van hun verjaardag. Daarnaast kunnen we zien of online leads offline in de lokale clubs lid worden en welke marketingkanalen voor deze conversies verantwoordelijk zijn. Dat laatste is natuurlijk wat je voor je conversie-attributie wilt meten.”

‘Veel autodealers laten online kansen liggen’

Als je kijkt naar de klantreis van autokopers, welke rol speelt de telefoon hier dan in? David: “Die rol is heel divers. Veel telefonische interactie vindt plaats als een persoon al klant is bij de dealer. Maar ook daarvoor al nemen potentiële klanten vaak telefonisch contact op. Die realiseren zich: ‘een beller is sneller’. Maar dealers laten op dit gebied, in de hectiek van de dagelijkse operatie, te vaak kansen liggen. Hun websites zijn ook niet altijd optimaal ingericht voor telefonische conversies. Wij spelen daar heel duidelijk op in als wij websites bouwen voor autobedrijven. We zorgen voor duidelijke call to actions, zoals click-to-call buttons. Met dank aan call tracking kunnen we de oproepen inzichtelijk maken. Die oproepdata integreren we dan weer in diverse systemen bij de autobedrijven. Bijvoorbeeld in Syntec. Als de dealer de telefoon opneemt, ziet hij al wie er belt – de klantkaart wordt getoond – en de call tracking data wordt daaraan toegevoegd. Vervolgens wordt de oproep eenvoudig in het systeem verwerkt.”

‘Met Call Tracking kun je gerust 1% bij je conversieratio optellen’

Dat klinkt goed! En kun je ons ook iets vertellen over de resultaten die jullie door de inzet van call tracking realiseren? David: “Dat zijn er eigenlijk best veel! Een belangrijke learning is toch wel dat je over het algemeen minimaal 1% bij de conversieratio van je website kunt optellen. Stel dat je nu op je website een conversieratio hebt van 2%, dan kun je daar met call tracking makkelijk 3% van maken. Zo realiseer je vrij eenvoudig 50% stijging van je conversieratio. Daar worden de salesmanagers en online marketeers binnen de automotive ontzettend blij van. Die willen graag zoveel mogelijk leads genereren. Door call tracking op de juiste manier in te zetten, gaan automatisch je aantallen conversies omhoog. En de kosten per conversie gaan naar beneden. Dat is precies wat je wil hebben, en dit zien wij bij diverse autobedrijven ook echt gebeuren.

‘Je weet al waar iemand over belt, voordat je opneemt’

En hoe zit het dan bij Sales? Plukt die afdeling ook de vruchten van call tracking? David: “Dat kun je wel zeggen ja! Voor sales-afdelingen wordt het proces van opvolging verder geautomatiseerd en wij voeden hen met extra data. Als je al weet waar iemand over belt, voordat je de telefoon opneemt, dan ben je natuurlijk spekkoper. Hierdoor kun je slim inspelen op de wensen van de (potentiële) klant, waardoor de verkoopkans toeneemt. Daarnaast kun je herleiden of een telefoontje heeft bijgedragen aan de totstandkoming van een verkoop. Inclusief vanuit welke marketingkanalen die oproepen kwamen. Dat wil je als marketeer absoluut weten om een ROI te kunnen bepalen op je marketingactiviteiten. Wij doen dit door slimme koppelingen te realiseren tussen onze call tracking software en software bij de dealers waarin de leads worden opgevolgd.”

‘Langere levertijden kunnen een rol spelen in het aankoopgedrag’

De autobranche heeft het de laatste tijd best moeilijk. Denk bijvoorbeeld aan chiptekorten, corona en het instorten van de dieselmarkt. Welke invloed heeft dit op jouw werk? David: “Je ziet dat bijna ieder merk te maken heeft met leveringsproblemen van verschillende modellen. Hierdoor stimuleren merken vooral de beter leverbare modellen. Het is typisch automotive dat de marketing dan nog meer ad hoc en aanbodgedreven wordt. Zelf zie ik liever dat marketing een on-going en datagedreven activiteit is. Ook bij de consument zie je veranderend gedrag. Het kan zomaar zijn dat de levertijd een rol gaat spelen in het aankoopgedrag. Niet iedereen wil een jaar wachten tot de auto van hun keuze geleverd wordt. Mensen kunnen dan besluiten om toch voor een alternatief merk te gaan dat sneller leverbaar is. Dit zie je veel bij zakelijke rijders, die qua bijtelling hun auto nog dit jaar geleverd willen hebben.”

‘Zonder oproepdata mis je een belangrijk deel van de puzzel’

Dankjewel voor dit interview! Erg interessant om te zien hoe CRC call tracking inzet en wat het jullie heeft gebracht. Wil je als afsluiter nog iets kwijt aan onze lezers? David: “Ik kan niet genoeg benadrukken dat er voor autobedrijven nog een enorme kans ligt om inzichtelijk te maken vanuit welke marketingkanalen oproepen komen en of die oproepen uiteindelijk tot verkopen leiden. Neem je je oproepdata niet mee in je marketing? Dan mis je gewoon een belangrijk deel van de puzzel, waardoor je je marketingbudget niet optimaal inzet en uiteindelijk ook echt minder auto’s of services verkoopt. Ik wil daarom iedere dealerorganisatie uitnodigen om met ons in contact te komen. Onze specialisten gaan graag met je om de tafel om te zien op welke manier je meer leads in de showroom kunt krijgen.”

Benieuwd hoe CRC dealerbedrijven heeft geholpen aan meer warme leads?

Neem een kijkje op hun website

author avatar
Nick Velthuizen