Stop! Je verspilt marketingbudget door data verkeerd te interpreteren
Stop! Je verspilt marketingbudget door data verkeerd te interpreteren

Het verzamelen en analyseren van data kan jouw organisatie veel geld kosten. Maar weet je wat nog meer geld kost? Het niet verzamelen van (de juiste) data. Wij zijn geen voorstander van het verzamelen van zoveel mogelijk data. Maar wel van het verzamelen van de juiste data, en daar volgens conclusies uit trekken waarmee je je marketing en sales naar een hoger niveau tilt.

Hoe het niet moet: alleen focussen op online conversies

‘De helft van mijn marketingbudget is weggegooid geld. Ik weet alleen niet welke helft.’ Dit is een bekende quote, waarvan de bron helaas onbekend is. Deze quote vat goed samen wat wij vaak in de praktijk zien. Bedrijven pompen vaak veel geld in hun online marketing. Vervolgens rekenen zij de resultaten alleen af op de online conversies. Tegenvallende campagnes worden stopgezet of aangepast. Regelmatig daalt hierna juist het totale aantal conversies. Naar de reden is het gissen, líjkt het.

Een goed voorbeeld hiervan is een autodealer die zijn online conversies goed in kaart heeft. Een conversie is in dit geval bijvoorbeeld een online aangevraagde proefrit of inruilvoorstel. Toch is de data van deze dealer verre van compleet. De marketeer ziet namelijk over het hoofd dat een groot deel van de proefritten niet online wordt aangevraagd, maar telefonisch wat in sommige situaties zelfs 30% is. Ook aan veel telefonische aanvragen ligt een betaalde klik naar de website ten grondslag. Door dit niet mee te nemen in rapportages, zullen veel beoogde optimalisaties een ongewenst effect hebben.

Kijk ook naar offline contactmomenten en conversies

De gouden tip is om ook te kijken naar alle interacties die offline plaatsvinden. Doe je dat nu nog niet? Dan heb je waarschijnlijk niet (goed) in kaart welke telefonische contactmomenten en conversies voortkomen uit o.a. advertenties in papieren kranten, flyers en zelfs outdoor en tv-reclame. Het probleem is alleen: niet alle marketeers weten dat offline conversie tracking mogelijk is. Zo gek is dat niet, want vroeger kon dit ook niet. Maar met behulp van call tracking kan dit wel! Deze techniek geeft je inzicht in de klantreis die voorafging aan een telefoongesprek. Zo weet je dus precies welke campagnes voor telefonische interactie zorgen. Het uiteindelijke resultaat is dat je de ROI van je campagnes veel nauwkeuriger kunt bepalen, én optimaliseren. Voor bijna alle bedrijven is doormeten van telefoontjes interessant.

Lees meer in onze whitepaper

Wil je meer weten over de wereld van telefonische conversies? En leren hoe dit jou kan helpen om je ROAS te verbeteren? Download dan nu onze whitepaper.