Welke invloed heeft Call Tracking op SEO?
Welke invloed heeft Call Tracking op SEO?

Organisaties gebruiken call tracking vooral om telefonische conversies en contactmomenten te koppelen aan PPC-campagnes. Maar wist je dat je de call tracking tool van Qooqie ook kunt gebruiken om je SEO-prestaties te optimaliseren? En over SEO gesproken; sommige marketeers die call tracking overwegen, zijn soms bang dat het juist negatieve gevolgen heeft voor SEO. Tijd dus om eens stil te staan bij welke invloed call tracking nu écht heeft op SEO.

Call Tracking is niet schadelijk voor SEO

We beginnen graag met het ontkrachten van een misverstand. Sommige marketeers denken dat Google en andere zoekmachines in de war raken van de verschillende call tracking telefoonnummers die je op je website communiceert. Kies je voor call tracking van Qooqie? Dan loop je op dit gebied geen enkel risico. Het toverwoord is ‘dynamische nummeruitgifte’. Dit werkt als volgt:

  • Het oorspronkelijke nummer van je organisatie blijft op je website staan.
  • Het Qooqie-script vervangt dit nummer voor bezoekers door een call tracking nummer.
  • Google ziet nog steeds alleen je oorspronkelijke telefoonnummer, want het call tracking nummer staat niet in de broncode van je website.

Omdat Google de call tracking nummers niet ziet, zorgt dit niet voor verwarring en dus ook niet voor lagere SEO-posities.

Inzicht in telefonische conversies vanuit SEO

Call tracking maakt de bron van oproepen inzichtelijk. Inclusief de klantreis die hieraan voorafging. Dat geeft je een nog completer beeld van je SEO-prestaties. Zonder call tracking is de kans groot dat je alleen online conversies kunt toewijzen aan SEO. Door call tracking in te zetten kun je ook telefonische conversies aan SEO attribueren. De conclusie is vaak dat SEO een grotere verkeersbron voor je conversies is dan gedacht. Als je eenmaal weet welke pagina’s de meeste telefonische conversies opleveren, is de volgende stap om te achterhalen wat je bezoekers precies triggerde. Met die informatie kun je je contentstrategie vervolgens weer optimaliseren.

Ontdek nieuwe zoekwoorden voor meer telefonische conversies

Het is natuurlijk mooi dat je kunt achterhalen welke organisch gevonden pagina’s telefonische conversies opleveren. Maar nóg mooier is het als je ook nieuwe zoekwoorden kunt identificeren die telefonische conversies opleveren. Ook hierbij komt call tracking goed van pas. Met de gratis module ‘call recording’ kun je namelijk inkomende telefoongesprekken terugluisteren. Op deze manier weet je wat er daadwerkelijk leeft onder je bezoekers en klanten, en welke vragen zij hebben. Regelmatig blijkt dat bellers andere vragen hebben dan de doelgroep die online converteert. Hier kun je op inspelen door bestaande content te optimaliseren en nieuwe content te creëren.

author avatar
Nick Velthuizen