Hoe werkt Call Tracking
Hoe werkt Call Tracking

Als marketeer streef je ernaar interacties en conversies zo goed mogelijk meetbaar te maken. Zo wordt er op de website vaak een hoop waardevols gemeten. Van ingevuld contactformulier tot whitepaper download en van nieuwsbrief inschrijving tot aan directe verkoop. Maar wat als jouw advertenties, landingspagina’s en e-mailcampagnes telefoonnummers bevatten? Dan is de kans groot dat jij op dit moment geen aanknopingspunten kunt vinden voor leads die telefonisch binnenkomen. Terwijl telefonische leads (afhankelijk van de branche) vaak een hogere (aankoop)urgentie met zich mee dragen t.o.v. leads die ervoor kiezen een formulier in te vullen of een mail te sturen. Je krijgt geen erkenning voor deze contactmomenten en conversies, omdat er geen duidelijke verbanden kunnen worden gelegd.

Call tracking in de basis

In de basis is call tracking erg simpel uit te leggen. Call tracking leveranciers gebruiken verschillende telefoonnummers om inkomende oproepen te kunnen correleren aan specifieke bronnen. Marketeers gebruiken deze data om de telefonische respons op marketing campagnes in kaart te brengen, zodat ze weten hoeveel interacties en conversies deze campagnes hebben opgeleverd.

Moderne call tracking kent twee vormen. Beide vormen komen binnen deze blog aanbod. Om praktische voorbeelden te geven, is het onderstaande voorbeeld nader van toepassing.

‘’Qasper is een ondernemer die geld uitgeeft aan online marketing. Hij kiest voor Google Ads en print marketing in de vorm van brochures om zo meer leads voor zijn bedrijf te genereren. Qasper wil weten of zijn investering rendabel genoeg is en besluit call tracking in te zetten.’’

Dynamische call tracking

De meest gebruikte en geavanceerde vorm van call tracking noemen we dynamische call tracking. De techniek leggen we hieronder voor je uit:

Allereerst wordt er een stukje code op je website geinstalleerd (kan via Google Tag manager) dat staat gekoppeld aan je eigen pool telefoonnummers

Waarneer bezoekers op jouw website terecht komen, ziet elke bezoeker een ander telefoonnummer (deze nummers worden door ons intelligente script automatisch vervangen op elke pagina van je website).

Zodra een bezoeker besluit te bellen, wordt deze direct doorgeschakeld naar het vaste nummer van je organisatie.

Tenslotte koppelen we sessie data van iedere bezoeker aan het gebelde telefoonnummer en tonen dit contactmoment binnen Google Analytics, Google Ads en overige systemen. Hierdoor achterhaal je het zoek-, surf-, en belgedrag van jouw websitebezoekers

Marketing en dynamische call tracking

Ken je Qasper de ondernemer nog? Zijn marketeer gebruikt dynamische call tracking om het zoek,- surf-, en belgedrag van (potentiële) klanten te meten. Hij krijgt naast het gegeven dat de oproep heeft plaatsgevonden, de volgende gegevens mee:

  • De bron van de bezoeker (dynamisch achterhaald: Google organisch, Direct, Google Ads, LinkedIn, etc)
  • Betaalde zoekwoorden & campagnes (Integratie Google Ads en Microsoft Advertisement – coming soon)
  • De sessie data van de bezoeker-Referrer-Actieve pagina van bellen-Dag/tijdstip van bellen (heatmap voor budget optimalisatie)-Device

offsite call tracking

De meest simpele manier van call tracking wordt hieronder uitgelegd:

Allereerst wordt er een statisch/vast tracking nummer aan een campagne toegewezen (bv. brochure).

Zodra een potentiële klant dit nummers besluit te bellen, wordt deze direct doorgeschakeld naar het vaste nummer van je organisatie.

Tenslotte wordt de oproep geregistreerd als conversie binnen ons dashboard, Google Analytics, Google Ads en overige systemen.

Marketing en offsite call tracking

De marketeer van Qasper gebruikt offsite call tracking om de telefonische respons op zijn Google Ads oproepextensies en brochures meetbaar te maken. Als gebruiker krijg je inzicht in de volgende oproepgegevens:

  • Telefoonnummer
  • Bron van gesprek (Handmatig toegewezen door marketeer bijvoorbeeld: Brochure 2020)
  • Status gesprek (Succesvol of gemist)
  • Gesprekopname
  • Datum/tijdstip
  • Gespreksduur

De bovengenoemde oproepgegevens worden standaard meegeleverd bij dynamische call tracking. Beide technieken zijn door onze plug & play integratie, eenvoudig binnen 10 minuten te integreren.

Samenvatting

Door beide vormen van call tracking toe te passen, maak je als marketeer als het ware een ‘’deep dive’’ in het kanaal de telefoon. Je achterhaalt eerder verborgen conversies en duikt in de klantreis van een lead. Je krijgt inzicht in essentiële touchpoints zoals, welke advertenties, marketingkanalen, campagnes, mails, zoekwoorden en landingspagina’s het beste converteren. Hierdoor kun je gerichte beslissingen maken als het gaat om budgetverdelingen en beschik je over de middelen om een complete en betrouwbare ROI te berekenen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Bel ons dan op! We denken graag met je mee.

author avatar
Nick Velthuizen