Psst... Wist je dat jouw leads vreemdgaan?
Psst... Wist je dat jouw leads vreemdgaan?

Je investeert er veel geld in, maar door een gebrek aan aandacht eindigen ze toch in de armen van de buurman. Dit gaat natuurlijk over warme leads die op jouw website komen, en uiteindelijk bij de concurrent converteren, omdat je ze niet snel genoeg opvolgde. Lead-lekkage noemen we dat. Voor veel ondernemers is dit een groot probleem, waarvan zij zich niet bewust zijn. Het goed nieuws is dat je lead-lekkage eenvoudig kunt stoppen.

Wat is lead-lekkage?

Lead-lekkage is het kwijtraken van warme leads aan een concurrent. En dat gebeurd op verschillende manieren.

Je bedrijf is niet bereikbaar

Een lead is op zoek naar een product of dienst. De warme lead komt op je website en heeft nog wat vragen over je dienst of product. Hij wilt gaan bellen naar het bedrijf, maar ziet dat het bedrijf is gesloten. De klant kan je niet bereiken en besluit verder te kijken bij de concurrentie. In sommige gevallen neemt de lead zich voor om later nog eens contact op te nemen. De realiteit is dat de warme lead dit vaak niet doet, doordat ze het vergeten of geen behoefte meer hebben.

Je reageert te laat

Binnen veel bedrijven is het normaal om meerdere offertes op te vragen bij verschillende bedrijven als het draait om aankopen doen. De offertes worden opgevraagd en op basis hiervan wordt een keuze gemaakt voor een bedrijf. Een belangrijk aspect is uiteraard de prijs die op de offerte staat, maar ook de snelheid waarmee gereageerd wordt op de aanvraag is doorslaggevend. 50% van alle verkopen gaat naar de partij die als eerste reageert op de offerteaanvraag. Het is dus belangrijk snel te reageren op een lead, voordat deze is geholpen door de concurrent.

Klant zoekt wanneer jij niet kan

Als je niet op het juiste moment voor jouw lead bereikbaar bent, is de kans groot dat hij bij de concurrent terecht komt. De lead zoekt verder op het web omdat je gesloten bent, bijvoorbeeld in de avond, buiten kantooruren. De lead besluit dan de ochtend erna opnieuw te zoeken. Hij gebruikt dezelfde zoekterm in Google en komt een concurrent van jou tegen, omdat die toevallig op dat moment bovenaan staat. Die is op dat moment natuurlijk wel bereikbaar. Dus, Helaas! Lead weggelekt naar de concurrentie.

Een deel van deze leads is na een betaalde klik op jouw website geweest. Naast dat je de warme lead verliest, heb je ook een deel van het marketingbudget weggegooid en heb je omzet voor de concurrent gegenereerd.

Herken je dit probleem? Of juist niet en ben je benieuwd of dit ook bij jou gebeurd?

Lees dan hier verder hoe je lead-lekkage het beste kunt tegengaan

author avatar
Nick Velthuizen