Inkomende oproepen meten: Wanneer wel en wanneer niet?
Inkomende oproepen meten: Wanneer wel en wanneer niet?

In een eerder artikel vertelden we dat bedrijven die alleen op online conversies sturen, een deel van hun marketingbudget verbranden. De combinatie met het meten van telefonische contactmomenten en conversies zorgt ervoor dat je een veel nauwkeuriger beeld krijgt van je ROI. En daardoor kun je dan weer je campagnes nauwkeuriger optimaliseren, met meer omzet als resultaat. Dit klinkt erg interessant, en dat is het ook. Maar niet voor íeder bedrijf.

Voor wie is inkomende oproepen meten niet interessant?

Het lijkt bijna een open deur, maar wordt jouw organisatie niet gebeld? Of genereer je telefonisch geen omzet, en wil je dat ook niet? Dan is call tracking, het meten van inkomende oproepen, niet interessant. Bedrijven voor wie dit geldt zijn bijvoorbeeld webshops en andere e-commerce bedrijven die zich alleen op consumenten richten. Zij hebben alleen online leads en genereren ook hun conversies uitsluitend online. Voor conversieoptimalisatie kijken zij daarom niet naar offline touchpoints.

Voor wie is inkomende oproepen meten wel interessant?

Voor heel veel bedrijven is de telefoon wel interessant. De telefoon is niet weg te denken en dat is logisch ook. Veel bedrijven hebben nog telefonisch contact met klanten. Mensen zijn sneller geneigd te bellen op het moment dat ze:

  • Een dure aankoop moeten doen. Ze hebben toch nog even wat vragen over specificaties of andere punten voordat ze de aankoop doen.
  • Langere overeenkomsten aangaan. Toch nog even telefonisch de laatste punten van de overeenkomst bespreken.
  • Vragen over de dienst die je levert. Soms zijn er simpelweg vragen over het systeem en zijn bellers sneller.
  • Spoed. Je wasmachine is kapot, je hebt lekkage. Dan bel je een bedrijf om het probleem op te lossen.
  • Complexiteit. Producten en diensten die niet voor de hand liggen en waar veel vragen bij gepaard gaan
author avatar
Nick Velthuizen