Je loopt omzet mis! En dit is de reden.
Je loopt omzet mis! En dit is de reden.

Is de telefonische bereikbaarheid van jouw organisatie niet optimaal? Dan zijn de gevolgen groter dan je denkt. Je loopt omzet mis, maar geldt dit ook voor jouw organisatie? Vast niet! Of toch wel?

Wist je dat bedrijven gemiddeld 12% van alle binnenkomende oproepen missen? Gemiddeld is één op de acht van deze bellers is een warme lead die nu niet converteert.

Als je de gemiddelde orderwaarde van jouw bedrijf weet, kun je eenvoudig berekenen hoeveel omzet je misloopt.

Veel bedrijven staan niet stil bij het feit dat er gemiste oproepen zijn. Een van de redenen hiervoor is dat de lijn is aangenomen door iets anders dan een mens. Bijvoorbeeld door de voicemail of door een wachtrij waarin een persoon terecht komt als hij belt. Het gesprek wordt gemarkeerd als succesvol, zonder dat er daadwerkelijk contact is geweest.

Dit kan voor een vertekend beeld zorgen op het moment dat je de telefooncentrale induikt, omdat deze gesprekken zijn gemarkeerd als aangenomen.

Aandachtspunten

Hoe kan ik er voor zorgen dat de bereikbaarheid van onze organisatie omhoog gaat? Meer mensen aannemen die de telefoon op kunnen nemen is een manier, echter zijn er meerdere manieren om de bereikbaarheid te verbeteren.

Om je alvast op weg te helpen met het begrijpen van de data hebben we de volgende aandachtspunten uitgelicht:

Telefoongesprekken afleveren op een mobiel nummer

Sommige organisaties hebben de telefonie zo ingericht dat een niet aangenomen oproep op locatie naar een ander toestel wordt doorgeschakeld. Wordt de oproep uiteindelijk op een mobiel nummer afgeleverd en wordt er ook dan niet opgenomen?

Dan is de kans groot dat het belletje in een persoonlijke voicemail terecht komt.

De telefonische data laat echter zien dat dit een succesvolle oproep was. Het belletje is immers aangenomen door een voicemail. De data maakt hier helaas geen onderscheid in.

Een oplossing hiervoor is om oproepen van minder dan 15 seconden als gemist te beschouwen, want realistisch gezien, je kan geen verkoop realiseren in minder dan 15 seconden. Op deze manier scheidt je de koren van het kaf en filter je de meeste voicemail oproepen er uit.

Wachtrijen

Maak je gebruik van een wachtrij? Dan ben je al een stap verder dan de gemiddelde klantgerichte onderneming! Echter neemt de wachtrij het gesprek aan. Bellers kunnen tijdens het wachten besluiten op te hangen, en daardoor mis je alsnog de lead. Er is dus geen contact met een medewerker. Ook deze gesprekken komen niet als gemist terug in je rapportages. Ga eens kijken in je eigen telecomsysteem of je dit soort inzichten kan verschaffen!

Help jezelf middels notificaties van gemiste oproepen


Het kan zich wel eens voordoen dat er een oproep wordt gemist. Het gaat er om wat je dan doet. Aan de ene kant wilt een lead zo min mogelijk moeite doen om zijn geld naar jouw organisatie te brengen. Aan de andere kant wil je ook niet dat leads hemel en aarde moeten bewegen om je te bereiken. Mocht je een keer een oproep missen, dan is het handig om hiervoor een notificatie in te stellen.

Als je een notificatie krijgt, zorgt dit niet direct voor een betere bereikbaarheid. De oproep is en blijft gemist. Maar, bel je uit jezelf terug, zo snel mogelijk na de notificatie? Dan kan je alsnog de lead binden aan jouw bedrijf. Doordat dat veel mensen niet verwachten dat ze teruggebeld worden, kan je zo alsnog een wow-moment creëren.

Wil jij inzicht in het aantal gemiste telefonische leads? Begin dan nu binnen 5 minuten met je 14 dagen proefperiode!Gratis test account aanmaken

author avatar
Nick Velthuizen