Telefonisch klantcontact: een lust of een last?
Telefonisch klantcontact: een lust of een last?

Telefoons die maar blijven rinkelen: de ene ondernemer krijgt er eurotekens van in de ogen, terwijl de andere spontaan een paniekaanval krijgt. Dit zijn natuurlijk twee uitersten. Die uitersten zie je ook als je kijkt naar de communicatie van telefoonnummers op websites. Op sommige websites zie je ze in één oogopslag en word je als bezoeker uitgenodigd om vooral te bellen. Maar er zijn ook websites waar een telefoonnummer in geen velden of wegen te bekennen is. Of je moet eerst de Da Vinci code kraken om bij het nummer te komen. Maar wat is als bedrijf nou slim om te doen? Overal je telefoonnummer prominent tonen, met het risico dat je veel oproepen krijgt die je niets opleveren? Of je telefoonnummer wat meer verstoppen, zodat je minder van die telefoontjes krijgt, maar ook minder waardevolle leads spreekt?

Efficiënte groei door minder telefonie

Stilstand is achteruitgang. Daarom wil je je bedrijf natuurlijk graag laten groeien, en het liefst zo efficiënt mogelijk. Dus met zo min mogelijk kosten voor o.a. personeel. Zorg je ervoor dat het telefoonnummer niet (prominent) niet op je website staat? Dan kan dat een hoop telefoontjes schelen, en heb je dus ook minder personeel nodig om de telefoon te beantwoorden. Het feit dat je bijna niet gebeld wordt, betekent natuurlijk niet dat je klanten en leads geen vragen hebben. Het is daarom belangrijk om die op je website goed af te vangen. Dat kan bijvoorbeeld door:

  • Voor zoekmachines goed vindbare informatieve content.
  • Duidelijke FAQ’s.
  • Een goed werkende chatbot.

Snellere groei, juíst door telefonie

Hoewel de voordelen van minder telefonie misschien best logisch klinken, zien we bij Qooqie vaak dat de praktijk toch anders is:

  • Landingspagina’s bevatten vaak vooral veel algemene informatie. Voor informatie die precies aansluit op een specifieke situatie, bellen mensen daarom vaak liever.
  • Hetzelfde geldt voor FAQ’s. Hier zul je best een deel van je telefoontjes mee afvangen, maar lang niet alles.
  • Op veel websites zorgen chatbots juist voor meer irritatie dan voor tevreden bezoekers. Positieve uitzonderingen zijn er zeker, maar over het algemeen krijgen mensen op deze manier niet de antwoorden die ze zoeken.

Telefonische leads zijn je warmste leads

Wat veel bedrijven niet weten, is dat leads die je vanaf de website bellen, juist de allerwarmste leads zijn. Dat komt omdat bellers over het algemeen al relatief ver in de klantreis is. Ben je nog niet overtuigd? Leer dan nu wat de waarde is van jouw telefoongesprekken.

author avatar
Nick Velthuizen